Kıbrıs Türk Fizyoterapistler Derneği’nin iki yıl boyunca sürecek olan ‘StandUp Right/Dik Durmak İyidir’ isimli AB projesi kapsamında Kuzey Kıbrıs genelindeki bütün fizyoterapist başvuruları arasından seçilen altı eğitimcinin ikisi Fakültemizden!

Kıbrıs Türk Fizyoterapistler Derneği tarafından yürütülen, finansmanı Avrupa Birliği tarafından sağlanan ‘StandUp Right/Dik Durmak İyidir’ projesinin uygulanması çerçevesinde özel gelişen çocuklara ve ilkokul öğrencilerine beden farkındalığı temelli omurga sağlığı eğitimlerine yön vermek adına görev alacak altı fizyoterapistin seçilmesi için Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde çalışan fizyoterapistlere davet yollanmıştır. Yapılan mülakatlar ve değerlendirmeler sonucunda bütün başvurular arasından Fakültemiz Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğretim elemanlarından Yrd. Doç. Dr. Melis Bağkur ve Uzm. Fzt. Hüseyin Bilal Özkader bu göreve uygun görülmüşlerdir.

Onbeş yıldır aktif olarak pediatrik hasta grubu ile çalışan Yrd. Doç. Dr. Melis Bağkur, ada genelindeki tek Bobath terapisti ve uzay terapisti olarak mülakatlara bir adım önde başlamıştır. Gerek klinik gerek akademik alanda hem sağlıklı hem de özel gereksinimli çocuklarla yaptığı çalışmaların seçilmesinde büyük avantaj sağladığını düşünmekteyiz. Aynı şekilde daha öncesinde ilköğretim öğrencileri ile yaptığı projeler ve çalışmalar Uzm. Fzt. Hüseyin Bilal Özkader’in bu projede bulunmasının önemli bir sebebidir.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde ilköğretim düzeyindeki çocuklar ve bu çocukların geleceğinden sorumlu öğretmenlerin bilinçlendirilmesi adına büyük önem taşıyan bu projeye Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü’nde bulunan dört öğretim görevlisinin ikisinin seçilmesi bizim için de büyük bir gururdur.

Proje kapsamında seçilen fizyoterapistler, Temel Beden Farkındalığı Terapisi Uzmanı tarafından verilecek Uluslararası Beden Farkındalığı Temelli Omurga Sağlığı eğitimleri olan BBAT Modül A ve Modül B ile bütünleştirici eğitim alacaklardır. Alınacak bu eğitimler de hocalarımıza ve Fakültemize değer katacaktır.

Eğitimler sonrası fizyoterapistler, proje yönetiminin belirleyeceği tarih ve saatlerde eğitim için gidilecek ilkokullara ve/veya özel eğitim merkezlerindeki öğrencilere yarım gün boyunca sürecek eğitimler vereceklerdir. Daha sonrasında çocuklarda koruyucu omurga sağlığı konusunda 30 beden eğitimi ve 30 sınıf öğretmenine yönelik eğitimler yapılacaktır.

İlkokul ve özel eğitim merkezlerine verilecek eğitimlerin ardından oluşturulacak ve Beden Eğitimi Dersi müfredatına alınması hedeflenen ‘‘Çocuklarda Beden Farkındalığı Temelli Omurga Sağlığı’’ içerikli kitabın oluşturulmasında yine Yrd. Doç. Dr. Melis Bağkur ve Uzm. Fzt. Hüseyin Bilal Özkader görev alacaklardır.

Projenin son aşamasında ise ilkokul ve özel eğitim merkezlerine verilecek eğitimlerin ardından Temel Beden Farkındalığı Terapisi uzmanı ve proje yönetimi ile iş birliği içerisinde farkındalık yaratmayı hedefleyen kamu spotu videolarının senaryoları oluşturulacaktır.